Runontapaiset kirjoitelmat

16. helmikuuta 2018

Sus' sivistää itseään

Vanhan kirjan talvessa oli  tänään pari esitelmää joita kävin kuuntelemassa.

Ensin oli Marko Tikan valkoista ja punaista väkivaltaa mikä käsitteli siis vapaus-,veljes, kansalais- eli sisällissodan aikaista ja jälkeistä teloitusmentaliteettia ja -käytänteitä.
Valkoiset järjesti oikeudenkäyntejä joista tuli erilaisia tuomioita mitä erilaisemmista asioista, punaiset taas järjesti oikeudenistuntoja vain silloin kun jo etukäteen olivat päättäneet laittaa seinää vasten. Jälkimmäisen mallia otettu siis veli venäläiseltä. Karmeita aikoja, syviä haavoja.

Itse en ole koskaan oikein osannut suhtautua oikein mitenkään tuohon sotaan. Pentuna kun nääs oltiin työläisten kakaroita ja kun vanhemmat erosivat ja mutsi alkoi kukkakauppiaaksi ja menestyi niin oltiinkin porvarispentuja. Ihmettelin moista sillä mutsi yrittäjäksi ryhdyttyään teki kaksi kertaa enemmän töitä kuin työläisenä. Kateus teetättää ihmisillä ihmeellisiä asioita ja aiheuttaa sokeutta.

Esitelmän loputtua kysäisin ohimennen Tikalta jotta oliko se Kekkonen mukana teloituksessa niinkuin Tervo eräässä kirjassaan antaa ymmärtää, noin niin kuin faktisesti ja vastasi että ei voida varsinaisesti todistaa mutta se on mahdollista että on ollut. On meillä pressat, Manu oli kaukopartiomies joka on luultavasti vetänyt höökipulveria eli amfetamiinia ja heroiinia otettiin ettei yskittäisi. Muumimamma on saletisti polttanut pilveä ja samoiten kuin Ahtisaari, nämähän on kommentoineet jotain sen suuntaista että pitäisi vapauttaa tms.

Rosa Liksom (oikealla)

Asiaan!

Kun ei tehnyt mieli lähteä niin jäin kuuntelemaan myös seuraavan. Väkeä edellisessä oli n. 50 ja ihmettelin kun nyt tuplaantui: Rosa Liksomin Everstinna kiinnosti porukkaa ja enpä ihmettele näin esitelmän jälkeen, lukulistalle meni että heilahti. Huima tarina, lisää voit lukea täältä: Everstinna by J Melleri. Häntä haastatteli joku, ehkä kirjallisuuden laitokseltä, oliks se nyt Anna Helle ja välillä Rosa luki pätkiä kirjasta.
Erittäin mielenkiintoista tavata kirjojen tekijöitä jotka kertovat kirjoistaan, esim.  RL sanoi että taustatöineen kirjan tekeminen kesti 7 ja puoli vuotta!! Huimaa.



Ja jotta nyt ei ihan ylettömästi kultivoida ja ylennetä itseään niin kipaisin pikkupakkasessa tyytyväisenä kotiin ja ehdin nähdä päivän todellisen kulttuuriannoksen eli Emmerdalen jakson!! Joku raja se on sivistyksen tasollakin;DD

Sus'

4 kommenttia:

 1. Rosa Liksomin 'Kreislandia' on todella hauska teos, jos kiinnostaa :)

  VastaaPoista
 2. Niiden lukupätkien perusteella ajattelin tuon everstinnan lukea, ja muutenkin tyyli ja huumori tuntuivat kolahtavan joten täytynee tutustua tuotantoonsa lähemmin.

  VastaaPoista
 3. Sain Everstinnan joululahjaksi. Odottaa vuoroaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ilmoitin jo divarinpitäjälle että mulle jos ilmaantuu, oikein jo odotan lukukokemusta, kuulosti ihan mielettömältä!

   Poista

Jätä puumerkki.. .