Runontapaiset kirjoitelmat

27. joulukuuta 2017

Joulut on lusittu

Tuota ilmaisua käytetään silloin tällöin, aiemmin siihen törmäsi useammin. Ei haittaa jos kukaan joka ei ole vankilassa suorittanut vapaudenmenetysrangaistusta sitä ikinä koskaan enää käyttäisi.
Se pelon ilmapiiri, jatkuva väkivaltaisen tapahtuman mahdollisuus joka vartijoista huolimatta aina leijuu "gongilla" eli käytävällä. Maailmasta eristettynä, yksin. Jossa on omat käyttäytymissäännöt joiden rikkomisesta rangaistaan lyömällä, eristämällä porukasta, henkisen väkivallan eri muodoilla. Tiedä paikkasi ja käyttäydy. Jos olet murhaaja, riistänyt toisen ihmisen hengen tietoisesti, olet kuninkaiden luokassa. Paitsi jos olet lapsentappaja, naisetkin alentavat arvoasi. Ajoit humalassa, istut rattituomiota, olet alimmassa kastissa. mitätön, lähes ei-rikollinen. Kaikista alimpana (ainoa asia mistä olen sitä mieltä että menee linnassa oikein) ovat kaiken maailman seksuaaliset rikolliset, raiskaajat ym. Siihen väliin sitten mahtuu kaikki muut, huumetuomiot on arvossaan, varsinkin jos kuulut johonkin liivijengiin.Päivistäsi kuluu vähintään 12 tuntia yksinäisyydessä, sellissä jonka koko on suurinpiirtein kolme kertaa puolitoista metriä. Jos et käy töissä, opiskele ym. niin se venähtää 20 tuntiin. Jos olet/haluat olla, eristyksissä, aika on 23½ . Minä halusin, 10 kk. Vietä joulu tuollaisessa kopissa, itseksi, ilman koristeita, lahjoja, ilman yhtään mitään. Itsesi kanssa. tekojesi kanssa. Katsotaan kuka itkee yksin ollessaan. Moni ulvoo sutena, roikkuen kaltereissa.

Karhukoppi

Olinpa  tuollaisessakin pari viikkoa kun odottelin normiselliä. En vain jaksanut linnan arkea - kuivanarkkausta (puhutaan huumausaineidenkäytöstä), oman viattomuuden julistamista (oikeudenkäynnissä myönsin tekemäni rikokset, ei ollut edes asianajajaa, tuomareiden ilmeet olivat vähintäänkin mielenkiintoiset;D), vasikoiden (ilmiantajien) syyttelyä ja kuvitelmia mitä heille tehdään kun vapaaksi päästään, tulevien rikosten suunnittelua, painostusta lomille lähdettäessä (tuo huumeita tai saat turpaas!).

Älkää käsittäkö väärin, en valita sitä että tein väärin ja minua rangaistiin, päinvastoin, se oli ihan oikein.Kun pääsin vapaaksi (4/06), vartija kysyi aionko tulla takaisin? Vastasin että en todellakaan!, tuumasi että niin ne muutkin sanoo.

En ole mennyt, enkä aio ikinä tehdä mitään sellaista, ainakaan tietoisesti, että joutuisin takaisin. Vapaudenmenetys ja sen lusiminen tuollaisessa kivitalossa on paskinta mitä ihmiselle voi tapahtua.  Harmi että sen tajuaa yleensä vasta siinä vaiheessa kun olet jo siellä talossa. Pelosta paska jäykkänä.

Otsikosta - en minä siitä loukkaannu. Ihmiset ei vain ymmärrä.

Sus'

Vapaa.

22 kommenttia:

 1. Possu ei muistaakseen oo sitä sanaa koskaan käyttänykään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tarkkaan muisteltuaan Possu muistaa kuitenkin koulun loputtuan keväisin ajatelleensa, että nyt tuntuu siltä, kuin olisi päässyt vankilasta. ;) Mutta pitää muistaa, että Possu oli siihen aikaan pieni lapsipossu, joka inhosi koulua.

   Poista
  2. En vie pistettä tunnustuksen myötä;D Päinvastoin, saat rehellisyyslisäpisteen.

   Poista
 2. Just joku aika sitten muuan julkkis julisti lehdessä, että avioero on kamalinta mitä ihmiselle voi sattua. Monet paskuudet on niin suhteellisia ja henkilökohtaiset helvetit ei oo vertailukelpoisia keskenään. Mutta hyvä kun pääsit pois etkä oo menny uudestaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tarkoitti varmaan, kamalinta mitä minulle on tähän mennessä sattunut. Eihän sitä vaikeuksissa yleensä jaksa miettiä pollyannamaisesti, että mitä paljon pahempaa maailmassa voisikaan tapahtua minulle tai muille.

   Poista
  2. Eihän sitä tiedä, miten toimittaja on juttua muokannut, ehkä raflaavammaksi. Ja toisaalta kyseessä oli ihminen, joka jo äkkiä uudelleen pariutuneena ehkä koitti paikata mainettaan.

   Poista
 3. Juu, kaikki on suhteellista, totta. Olen jäänyt auton alle ja ollut 8 viikoa sairaalassa, sekään ollut herkkua. Mutta tuo linna teki jotain kummaa psyykelle mistä kesti monta vuotta toipua. Tämä on itseasiassa ensimmäinen kerta kun puhun siitä julkisesti, avoimesti ja ilman ahdistusta eli menihän tässä melkein 12 v päästä asian yli.. .

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mun lukulistalla muuten juuri sun postauksen yläpuolella puhuttiin joulun lusimisesta :) Se varmaan on vain vertauskuva niille, joille joulun vietto on jonkinlaista kärsimystä sekin. Arkikielessä on monia ilmaisuja, joita heitellään sen kummemmin miettimättä, mutta jotka tarkemmin aatellen ei ole oikein hyviä. Esimerkiksi "skitso". Ja juomisesta väännetään paljon vitsiä, vaikka se on oikeasti kauhea riesa ja onnettomuus pahimmoillaan, niin juopolle itselleen kuin etenkin sen lähimmäisille.

   Poista
  2. Juurikin näin, es susivihaa pidetään yllä näillä susiruma ym muilla vastaavilla. Sanat on vahvempia kuin miekka, se kannattaisi ihmisten muistaa. Monelle jää mieleen sanotut asiat kun taas monet kuhmut ja mustelmat unohtuu vakkakin kaikenlainen väkivalta on perseestä.
   Tajusin myös että tämä postaus oli tavallaan tarvittava senkin tähden että voin nuo Pelosta onneen -runot julkaista, että ihmiset ymmrtää niiden kontekstin.

   Poista
 4. Itsellä kun ei ole kokemusta vankilassa olosta, niin enpä ole osannut tuota lusimis-sanaa siltä kannalta ajatella. Mutta sanakirja antaa 'lusia' sanalle kaksi merkitystä, jotka ovat 1) kärsiä rangaistus vankilassa 2) suorittaa jokin muu velvollisuutensa vastentahtoisesti

  Ja eräillä meistä sukujoulut menee tuonnen numero kakkoseen... Mitä nyt ei kehtaa omaan blogiin kirjoittaa, kun ne sukulaiset lukee blogia. *Köh*. Mutta niin, sanan käyttö tässä tapauksessa on siis mielestäni perusteltua ;)

  Vankilasta sen verran, että toivottavasti en sinne koskaan joudu, mutta tavallaan en ihmettelis sitäkään, vaikka joutuisin. Nääs kun tässä elämässä on jo tähän mennessä tapahtunut sellaisia asioita, että on ollut tilanteissa, joissa en olisi voinut koskaan kuvitella olevani, niin en ihmettelis enää sitä vankilaakaan... Mutta toivottavasti pysytään kaikki pois sieltä, ei varmasti ole ihmisen paikka, vaikka joidenkin toki onkin hyvä pysyä poissa vaarantamasta muiden ihmisten elämää...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, tiedän että sanalle on ajan myötä, käytössä, puhekielessä tullut moinen käyttötapa vaan jos miettii sitä mistä nämä tulee niin ei varmaan yksikään vankilassa istunut oli sitä alkanut käyttämään sillä joulunvieton vertaaminen vankilassa vietettyyn aikaan on aivan vitun typerää. Meitsi vietää joulut yksin, en silti koe olevani yksinäinen vaan linnassa viettämäni joulut olin. Siellä se tunteen musertavuus iskee kuin ne korkeajännityksen lupaamat miljoona volttia.

   Jos sukulaisjoulut on kärsimystä niin miksi ei voi mennä vaikka risteilylle ja kun sen tekee kerran niin toinen perään ja jo vain alkavat kutsut joulunviettoon loppua;)
   Tai miksei suoraan sano että asia on nyt niin että...?

   Eiköhän suurin osa niistä riidoista niissä sukujouluyissa johdu juuri siitä että siellä on paikalla niin monta ihmistä jotka ei oikeasti haluaisi olla siellä mutta kun sitä tavan/painostuksen tms syyn takia pannaan yhteen ihmisiä jotka eivät halua olla siinä tilanteessa/niiden ihmisten kanssa ja otetaan vähän glögiä terästeellä niin alkaa se vääntö. Niin kuin edellisenä vuonnakin. ja tulevanakin. Mut jos kuitenkin ei alkaisi....toivossa on hyvä elää.

   Toisaalta suomessahan on ikiaikaisesti oltu sitä mieltä että kärsimys jalostaa, ja isovanhemmat joutui sotiin joten pakko hammasta purren tämä kärsiä. Vaikka kuinka vituttaa;DDDDDDDD

   Poista
  2. Sanat on sikäli hankalia, että koskaan ei tiedä, mikä sana osuu jotakuta arkaan paikkaan. Kuten vaikka tuon sun kertomuksen jälkeen ei tulisi mieleenkään käyttää sun kuullen lusimis-termiä kevyessä yhteydessä, kuten vaikka "lomat lusittu", mikä oli ex-työpaikalla tyypillinen sanapari. Kukaan siellä tuskin oli koskaan ollut vankilassa eikä osannut edes liittää sanaa lusia sinne alkuperäiseen kontekstiin. Silloin, kun tietää toisen taustasta, on syytä ottaa toisen tunteet huomioon, mutta muutoin olen sitä mieltä, että kaikkea ei voi eikä edes pysty varomaan, tai kohta ei voisi puhua mitään. Monesti kun vielä ne sanat on sellaisia, ettei sanoja todellakaan tajua sanoneensa jotain, mikä nostaa toisella pintaan jotain ikävää. Itse olen mm. törmännyt mieheen, jonka mielestä oli todella loukkaavaa sanoa 'jätkä'. Enkä tajua miksi. Tai itse olen allerginen yhden entisen kaverin sanonnalle "rahalla siitä selviää". Tavallaan ymmärrettävä sanonta, silloinhan vielä ei ole tapahtunut kovin pahaa, jos siitä rahalla selviää, mutta silloin kun itse on tilanteessa, ettei ole rahaa edes vessapaperiin, niin tuollainen rahalla siitä selviää -toteamus saattaa tuntua kuolemaakin pahemmalta... Tai itse vedän herneet nenään, jos työyhteyksissä joku kehtaa sanoa mua tytsyks tai doorikseks, alan ihan tosissani inhota sellaista ihmistä, mutta jos sanoo vaikka akka, niin se on ihan ok. Ja sanoja ei taaskaan tajua, miten muka loukkasi, kun huumorintaju kestää miljoona muuta asiaa. Ei oo helppoa tää ihmisten välinen kommunikointi :)

   Ja juu, en vietä joka joulua sukulaisten kanssa, on tullut mm. käytyä kylpylässä tai ihan vain lukkiuduttua kotiin kolmeksi päiväksi katsomaan elokuvia. Teen vähän niin kuin kulloinkin hyvältä tuntuu. Mutten viitsi myöskään olla ihan täysi mulkku ja vaikka itse olisinkin mieluummin jossain muualla, niin vietän esim. kolmen vuoden välein tällaisia sukujouluja, koska tiedän, että se on eräille tärkeää. Joskus täytyy vähän joustaa ;) Ja tänä vuonna meni eräässäkin paikassa hyvin, kun jaksoi isäntäkin esittää mukavaa koko sen ajan kuin siellä oltiin ja veti lapsellisen shownsa vasta kun oltiin lähdetty. Tosin harmi sinne vielä jääneille, mutta kuitenkin.

   Mä en kyllä yleisesti ottaen kannata tuota, että kärsiä tarvii, mikä tuntuu kuuluvan ainakin vanhempien suomalaisten sukupolvien ideologiaan. Äippäkin on kasvattanut meikän niin, että kaikki ei voi olla kivaa ja joskus joutuu sietää jotain keljuakin. Sen takia en muuten koskaan maailmassa käytä sanaa kelju, koska mun elämässä ei v***u ikinä tapahdu mitään keljua. Voi tapahtua pahaa, vittumaista, musertavaa tai hyvää, mutta ei koskaan mitään keljua ;) Anyway, äipän varmasti hyvää tarkoittavat opit kuitenkin meni käytännössä niin, että oikeastaan mikään ei ole kivaa, vaan ihmisen kuuluu puurtaa paskaa maailmaa eteenpäin, eikä tartte olla kivaa. Ja sen takia kai mulla on nykyään aikuisena ämmänä korostunut kivan pitämisen tarve, enkä jaksa oikein ottaa mitään vakavasti. Töissä käyn ja otan sen ns. vakavasti, koska ittensä on pakko elättää, mutta muutoin sitten en jaksa olla yhtään vakava, enkä ottaa elämää tai itseäni vakavasti ja olenkin ihan kauhea huithapeli ja täysin lapsellinen 34-vuotias. Entäs sitten, elämä teki musta tällaisen :D

   -Marra

   Poista
  3. Intouduin taas olemaan norsu posliinikaupassa ja riehaannuin vaikka piti nimenomaan suhtautua koko aiheeseen lakonisesti, sorry. Itseasiassa postauksen aihe taisi olla vain syy avautua tästä linnakokemuksesta, ei niinkään tuosta sanonnasta.
   Täällä kahden viikon päästä 50 täyttävä ikuinen lapsi joka osaa pistää ihan kaiken läskiksi, ja vedänn toisaalta herneen nokkaa joskus ihan lapsellisista asioista, tosin minuutin päästä jo olen ihan eri mieltä ja anteeksi pyytelemässä. Mulle on tapahtunut niin paljon kaikkea paskaa että väkiselläkin mennyt nauramiseksi koko elämä. Ja nyt kun ollaan mun blogissa mitä sun ukkos eikä suku lue niin oot ihan hitsin vetävän näköinen *kevytkenttäihastus*!!
   Tosin, ei pahalla, koira on vielä <3<3<3 ihanampi! ;DD
   Etiäpäin kohti pimeää!!

   Poista
  4. Ai niin, unohtui - Onko Kelju K. Kojootti -animaatio pannassa äitees tähden? Beep-beep!! ;)

   Poista
  5. Joo oon vetävän näköinen, koska oon vetävä nainen, vedän usein esim. peräkärryä tai hevostraileria autolla...

   Ja oon tottunut siihen, että koira on meidän perheen suosituin ja eniten sympatiaa ja huomiota keräävä jäsen :) Onhan se nyt omastakin mielestä ;)

   Kojootti on pannassa...

   Poista
  6. Mä vannon etten tiedä mistä ihmeestä tuo vetävän oikein tuli..ööö...en varmasti ikinä ole kenellekään niin sanonut. Mut ymmärsit tarkoituksen, tuoha on itseasiassa asiastas käytetty sana mut ehkä jostain 70-luvulta? Outoo, sanois paimen:) missähän sekin luuraa:O

   Poista
  7. Ymmärsin tietty ja kiitos, mutta vetäisin vastaukseni huumoriks ;)

   Poista
 5. Tuttu termi, vaikken koskaan vankilassa ole lusinutkaan. Vieraillut joskus ja silloin muistan ihmetelleeni niitä hienoja oloja (se oli about 25v sitten Pohjoismaiden nykyaikaisin vankila), kun meidän opiskelija asuntolasta löytyi vielä tyynyjä jossa luki sotasairaala, oli ilmassa hivenen kateuden kaltaista tunnetta. Sittemmin olen ymmärtänyt kuinka paljon paremmin meillä opiskelijoilla oikeasti asiat oli.

  Jäin miettimään tuota lusiminen sanan käyttöä ja sen syvintä olemusta. Muistan joskus sanoneeni, että lomat on nyt lusittu, oikeammin olisi ehkä sanoa, että palaa töihin lusimaan, kun loma on oikeinkin mukava asia, mutta ei se työkään ole oikeasti lusimista, ihan ok.

  Vapausrangaistus on mielestäni jotain niin totaalista, että en tiedä miten siitä selviäisin vapautta rakastavana sekä ripauksen auktoriteettikammoisuutta omaavana, toisaalta olen sopeutuvainen.

  Voin vain aavistella sitä fiilistä kun vapautuu. Monopolia joulun aikaan pelanneena on tullut heiteltua vapaudut vankilasta -slogania, ihan muussakin yhteydessä, ei ehkä pitäisi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sanojen käyttö riippuu aina kontekstistä joten joissain tilanteissa se mikä on ihan jees on jossain muissa ihan päin vee.
   Juu, tuo suomen vankilat on hotelli -asia on toinen mikä ärsyttää huolella. Ei siinä auta että on televisio sellissä jos pelkäät siellä olemista. Tosin on istumista ja istumista, nokippa epsanjassa kuin kaverini joutui tekemään ja kaikki, paskapaperista lähtien, maksoi.
   Pidempi aika linnassa muuttaa ihmisen psyykettä, arvoja ym niin rajusti että jos sitä ei huomaa/tajua niin saattaa helposti koutua siihen kierteeseen.
   Minusta se teki rehellisen ihmisen, vähän liiankin, en oikein osaa enää valehdella, itselle en ollenkaan ja muillekin se on hirveän vaikeaa. Ja liika rehellisyys aiheuttaa yksinäisyyttä;DDDD

   Poista
 6. Minä taas en ole lusimista ajatellut ikinä minään muuna kuin vankilassa istumisena, mutta äidinkieleni onkin jäänyt 60-luvun tasolle. Kävin tutustumassa Hämeenlinnan vankilamuseoon ja ajattelin silloin, ettei se rangaistus niin helppo ole ollut kuin mitä nykyään puhuvat, melkein luksuslomana. Toisaalta sekin vähän riippuu mihin vertaa, täkäläiseen verrattuna esimerkiksi, no..
  Mukava kuulla kuitenkin, että nykyään kaikki hyvin. Oikein hyvää tulevaa vuottakin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. MOT! Oli mutu että se ei ole kovin vanha ilmiö.
   Juu, kyllähän suomen vankilaolot ovat esim venäjältä tulevalle rikolliselle pala kakkua, kaikkeen tottuu ja turtuu, siinähän se riski piileekin. Jos linnasta lähtee kokonaan pelotevaikutus, totut siihen niin kuinka hitossa siitä oravanpyörästä pääsee eroon? Jotlut istuu lopunelämäänsä, eivät osaa enää muuta tehdä, laitostuvat eli kun pääsevät pois niin jos ovat tappoukkoja niin hakeutuvat alitajuisesti sellaiseen tulanteeseen missä joku kuolee ett' åääsevät takaisin kotiin, sinne missä kaikki on tuttua ja turvallista, elämällä järjestys ja joku muu ottaa sinista vastuun. Vankila tekee ihmiselle outoja asioita.

   Poista

Jätä puumerkki.. .